MORZE BAŁTYCKIE:
a) powierzchnia – 415 000 km²;
b) głębokość – średnia głębokość to 52 m, najgłębsze miejsce to Głębia Landsort (459 m);
c) zasolenie – średnie zasolenie to ok. 7,5‰;
d) temperatura – latem średnia temperatura powierzchniowej warstwy wody waha się od 13° w Zatoce Botnickiej do 17-18° w południowej części Morza.
MORZE CZERWONE:
a) powierzchnia – 460 000 km²
b) głębokość – średnia głębokość to 437 m, najgłębsze miejsce ma 3040 m głębokości;
c) zasolenie – średnie zasolenie waha się od 37 do 42‰;
d) temperatura – średnia temperatura wody w lecie waha się od 25 do 32°.
PORÓWNANIE:
Morze Bałtyckie ma mniejszą powierzchnię od Morza Czerwonego, jest ono również o wiele płytsze, mniej zasolone oraz chłodniejsze.
Morze Bałtyckie oraz Morze Czerwone różnią się od siebie znacząco. Jest to spowodowane inną genezą oraz położeniem w różnych strefach klimatycznych.