Zagotuj (co?) szklankę wody ze szczyptą (czego?) soli i z margaryną. Garnek z wrzątkiem zdejmij z (czego?) ognia, wsyp mąkę i mieszaj, by nie powstały (co?) grudki. Następnie ponownie postaw garnek na (czym?) ogniu i mieszaj, aż (co?) ciasto będzie gładkie i lśniące. Do wystudzonego ciasta wbijaj kolejno całe (co?) jajka. Przygotuj (co?) blaszkę. Ciasto nabieraj (czym?) łyżką i kładź porcjami. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przez cały (co?) czas pieczenia nie uchylaj (czego?) drzwiczek piekarnika. Rosnącemu (czemu?) ciastu możesz się przyglądać tylko przez szybę. Ostudzone ptysie przekrój (czym?) nożem na połówki i napełnij dowolnym (czym?) kremem lub bitą śmietaną.
Rzeczownik może odmieniać się przez przypadki oraz liczby.