Zapoznaj się z poniższymi tekstami opisującymi herbaty, policz w nich przymiotniki i dopasuj je do odpowiedniego rodzaju herbaty.
Herbata o dużych liściach z dodatkiem płatków jaśminu. Napar łagodny i delikatny, o wyjątkowym aromacie oraz nucie słodyczy. Ma właściwości zdrowotne – 5 przymiotników; zielona herbata.
Herbata niezbyt mocna, ale też nie za lekka, znakomita zarówno rano, jak też na popołudniowy relaks. Daje napar bogaty w smaku, świeży, z nutą trawy – 6 przymiotników; czarna herbata.
Herbata o charakterystycznymsmołowatym aromacie. Jej liście suszy się nad paleniskiem sosnowego lub cyprysowego drewna. Napar ma bardzo specyficzny smak i pasuje do słonych, pikantnych dań i serów. – 7 przymiotników; czerwona herbat.
Przymiotnik jest częścią mowy, która opisuje cechy i właściwości osób, zwierząt, rzeczy, roślin i zjawisk. Odpowiada na pytania jaki? jaka? jakie?