1. Rozdzielanie za pomocą rozdzielacza – rozdzielanie ciekłych składników, np. olej i woda. W celu rozdzielenia mieszaniny co najmniej dwóch cieczy, do rozdzielacza wlewa się rozdzielaną mieszaninę, po czym pozostawia się go w spokoju, aż do momentu, gdy mieszanina samorzutnie rozdzieli się na poszczególne warstwy nazywane czasami fazami. Następnie, ostrożnie zlewa się od dołu kolejne warstwy do innych naczyń laboratoryjnych, poprzez otwarcie kranika.
2. Filtracja (sączenie) – metoda oddzielania substancji stałych od cieczy i gazów, poprzez mechaniczne zatrzymanie ciała stałego, np. przepuszczanie przez bibułę wody z kredą.
3. Destylacja — rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Proces wykorzystuje różną lotność składników mieszaniny.
4. Sedymentacja – proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania siły grawitacji lub sił bezwładności, np. piasek w wodzie. Sedymentacji ulegają zawiesiny o gęstości większej niż gęstość cieczy. Sedymentacja prowadzi więc do rozdziału substancji niejednorodnych, a kryterium podziału jest gęstość.
5. Rozdzielanie za pomocą magnesu, np. opiłki żelaza.