I. Sahel to obszar obejmujący południowe krańce Sahary, leżący na pograniczu pustyni i sawanny.
II. Chów zwierząt polegający na przemieszczaniu się ludzi wraz ze stadami to wypas koczowniczy.
III. Na terenach półsuchych większość prac rolniczych wykonuje się ręcznie, za pomocą prymitywnych narzędzi. Jest to kopieniactwo.
IV. Rolnictwo żarowo-odłogowe polega na wypalaniu fragmentów lasu w celu uzyskania gruntów pod uprawę i porzucaniu ziemi po kilku latach.
Rolnictwo to jedno z głównych źródeł utrzymania ludności Afryki. Do zwierząt hodowanych w Afryce zaliczymy bydło, owce czy kozy. Kontynent posiada kilka stref klimatycznych, w każdej uprawiane są charakterystyczne dla nich owoce i warzywa. Afryka w ostatnich latach staje się również coraz bardziej atrakcyjna dla inwestorów dzięki rozwojowi turystyki, niewykorzystanym gruntom i potencjale siły roboczej.