Gleby | Typowe uprawy | Podłoże skalne | Przepuszczalność | Zasobność w składniki mineralne (duża/mała) |
bielicowe | bory jodłowo-świerkowe | piaski | niska | mała |
czarnoziemy | pszenica, buraki cukrowe i bawełna | skały bogate w węglan wapnia, podłoże lessowe | duża | duża |
Czarnoziemy to bardzo żyzne gleby – zawierają dużą ilość próchnicy powstałej ze szczątków roślin zielnych. Natomiast gleby bielicowe charakteryzują się bardzo kwaśnym odczynem oraz małą zawartością próchnicy.
Gleba jest najbardziej wierzchnią warstwą skorupy ziemskiej, bogatą w związki mineralne. Powstaje w wyniku oddziaływania zewnętrznych czynników (tj. organizmy żywe, klimat) na skałę macierzystą. Najpierw tworzy się zwietrzelina, później mikroorganizmy zaczynają działać na tej skale i końcowy efekt to próchnica.
Gleba jest aktywna biologiczno-chemicznie – stanowi podłoże dla życia roślin, grzybów, a także zwierząt.