PLACKI ZIEMNIACZANE
Sposób przygotowania:
4 ziemniaki obieramy, następnie dokładnie myjemy i ucieramy na tarce.
Dodajemy jedno jajko, łyżkę mąki, trochę soli i (jeśli nie będziemy słodzić placków) posiekaną małą cebulkę.
Na rozgrzanym oleju formujemy jak najcieńsze placki.
Smażymy je z obu stron, aż się zarumienią.
Jemy bez dodatków lub z kapustą kiszoną, pieczarkami, śmietaną, twarożkiem, ewentualnie słodzimy.
PIZZA
Sposób przygotowania:
5 dekagramów drożdży zalewamy ½ szklanki ciepłego mleka z wodą, dodajemy łyżeczkę cukru.
Rozpuszczone w mleku drożdże łączymy z mąką, łyżką oliwy i szczyptą soli.
Wszystko mieszamy łyżką umoczoną w oliwie. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę mleka.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Przygotowujemy farsz. Na małej ilości oliwy przysmażamy pokrojoną kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę. Dodajemy przecier pomidorowy i zioła: bazylię, oregano.
Farsz po przestudzeniu przekładamy na wyłożoną ciastem blachę i posypujemy tartym serem. Pieczemy 20–30 minut (w temperaturze około 180 stopni).
Każdy przepis wymaga ustalenia właściwej kolejności przygotowania.