Zielony tort, czyli biszkopciki z kiwi
Przygotuj: podłużne biszkopciki (około 30), sześć owoców kiwi, pół kubka zimnego mleka, dwie łyżki cukru pudru, trzy kubki kremówki, masło do wysmarowania formy oraz średnią tortownicę, kubek, talerz, miseczkę, łyżkę, nóż, deskę do krojenia, mikser.
Umyj starannie kiwi, obierz je ze skórki i pokrój na dość grube plastry.
Kremówkę wlej do misy miksera. Dodaj do niej cukier puder i ubij ją na sztywną pianę.
Wlej mleko do miseczki. Zanurzaj w nim po kolei biszkopty i natychmiast wyłóż nimi dno oraz boki tortownicy.
Wyłóż na biszkopty połowę bitej śmietany i ułóż plasterki kiwi. Przykryj je kolejną warstwą zamoczonych w mleku biszkoptów. Posmaruj je pozostałą częścią śmietany. Udekoruj tort plastrami kiwi i wstaw przynajmniej na dwie, trzy godziny do lodówki.
W przepisie ważne jest wyszczególnienie wszystkich składników z dokładną ich ilością. Jak również niezbędnych przyrządów, których będziemy używać do ich przygotowania. Każdy przepis wymaga także podania właściwej kolejności przygotowania.