Zastanów się, przez ile musisz pomnożyć cenę danego produktu, aby otrzymać jego cenę za 1 kilogram.
1 kg szynki kosztuje 35 zł (7 zł • 5 = 35 zł).
1 kg sera kosztuje 32 zł (8 zł • 4 = 32 zł).
1 kg parówek kosztuje 18 zł (9 zł • 2 = 18 zł).
Znając zależności 100 dag = 1 kg i 1000 g = 1 kg, możesz, mnożąc przez odpowiednią liczbę „dobić” z masą do 1 kg, ale także cenę. Mnożąc przez tę samą liczbę, możesz poznać cenę za 1 kg.
Ćwiczenie 2.
23Ćwiczenie 7.
25Ćwiczenie 9.
25Ćwiczenie 1.
26Ćwiczenie 7.
27Ćwiczenie 8.
27Ćwiczenie 9.
27Ćwiczenie 10.
27Ćwiczenie 11.
27Ćwiczenie 3.
28Ćwiczenie 8.
29Ćwiczenie 1.
30Zadanie 2.
30Ćwiczenie 4.
31Ćwiczenie 5.
31Ćwiczenie 6.
31Ćwiczenie 4.
32Ćwiczenie 6.
33Ćwiczenie 8.
33Ćwiczenie 9.
33Ćwiczenie 10.
34Ćwiczenie 3.
35Ćwiczenie 6.
36Ćwiczenie 10.
37Ćwiczenie 1.
39Ćwiczenie 4.
39Ćwiczenie 5.
39Ćwiczenie 1.
40Ćwiczenie 1.
42Ćwiczenie 2.
42Ćwiczenie 4.
42