Dzieląc lub mnożąc, możesz obliczyć cenę za mniej niż jeden kilogram danego produktu.
Orzechy włoskie
1 kg = 40 zł
100 g = 4 zł (40 zł : 10 = 4 zł)
300 g = 12 zł (4 zł • 3 = 12 zł)
500 g = 20 zł (40 zł : 2 = 20 zł)
Żurawina
1 kg = 20 zł
20 dag = 4 zł (20 zł : 5 = 4 zł)
25 dag = 5 zł (20 zł : 4 = 5 zł)
50 dag = 10 zł (20 zł : 2 = 10 zł)
Figi
1 kg = 60 zł
100 g = 6 zł (60 zł : 10 = 6 zł)
20 dag = 12 zł (6 zł • 2 = 12 zł)
250 g = 15 zł (60 zł : 4 = 15 zł)
Pamiętając o zależnościach: 1 kg = 100 dag i 1 kg = 1000 g możesz obliczać cenę za odpowiednio mniej produktu.
Ćwiczenie 2.
23Ćwiczenie 7.
25Ćwiczenie 9.
25Ćwiczenie 1.
26Ćwiczenie 7.
27Ćwiczenie 8.
27Ćwiczenie 9.
27Ćwiczenie 10.
27Ćwiczenie 11.
27Ćwiczenie 3.
28Ćwiczenie 8.
29Ćwiczenie 1.
30Zadanie 2.
30Ćwiczenie 4.
31Ćwiczenie 5.
31Ćwiczenie 6.
31Ćwiczenie 4.
32Ćwiczenie 6.
33Ćwiczenie 8.
33Ćwiczenie 9.
33Ćwiczenie 10.
34Ćwiczenie 3.
35Ćwiczenie 6.
36Ćwiczenie 10.
37Ćwiczenie 1.
39Ćwiczenie 4.
39Ćwiczenie 5.
39Ćwiczenie 1.
40Ćwiczenie 1.
42Ćwiczenie 2.
42Ćwiczenie 4.
42