Ma charakterystyczny pomarańczowożółty kapelusz i gładki, nieco jaśniejszy od kapelusza trzon. Na spodzie kapelusza występują blaszki. – Pieprznik jadalny
Ma ciemnobrązowy kapelusz pokryty lepką substancją i żółtokremowy trzon z pierścieniem. Na spodzie kapelusza występują jasnożółte rurki. – Maślak zwyczajny
Ma czerwonawy kapelusz i białawy trzon pokryty brunatnymi kosmkami. Na spodzie kapelusza występują białoszare rurki. – Koźlarz czerwony
Pieprznik jadalny ma pomarańczowy kapelusz oraz troszkę jaśniejszy trzon, pod kapeluszem ma blaszki. Maślak zwyczajny jest pokryty lepką substancją, ma ciemnobrązowy kapelusz (na spodzie ma jasnożółte rurki) oraz żółtokremowy trzon z pierścieniem. Koźlarz czerwony ma lekko czerwony kapelusz z białoszarymi rurkami oraz białawy trzon pokryty brunatnymi kosmkami.