● „by zatrzymać proces przybierania na wadze, należy na trzy miesiące całkowicie wyeliminować tłuszcze z diety”
● „Jedząc posiłki pozbawione jakichkolwiek tłuszczów, jesteśmy w stanie schudnąć nawet 10 kg!”
Podstawą zdrowego żywienia jest zbilansowana dieta zawierająca właściwe ilości wszystkich substancji odżywczych.
Może to prowadzić do szeregu groźnych chorób (np. awitaminoz dotyczących witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, cukrzycy typu 2, schorzeń wieńcowo–naczyniowych).
Tłuszcze nie tylko służą jako budulec tkanki tłuszczowej. Ich ważną rolą w organizmie jest ułatwienie przyswajania witamin A, D, E oraz K, a także dostarczanie energii przy długotrwałym wysiłku.
Zawsze zachowaj podwójną czujność, kiedy znaleziony przez ciebie artykuł mówi o sensacyjnych „najnowszych doniesieniach naukowców” – szczególnie kiedy ten sam artykuł nie podaje źródeł, z których zaczerpnął owe „najnowsze doniesienia”.