W efekcie spożycia pokarmu lub uwolnienia z wątroby glukozy zwiększa się jej poziom we krwi. Pobudza to trzustkę do wydzielania insuliny do krwi. Insulina jest hormonem, który powoduje przemianę glukozy w glikogen w wątrobie, czego efektem jest obniżenie poziomu glukozy we krwi. Znaczny spadek poziomu cukru z kolei powoduje, że trzustka przestaje wydzielać insulinę, a zaczyna glukagon, który przyczynia się do przemiany glikogenu w glukozę i ponownego podniesienia poziomu cukru we krwi.
Trzustka wydziela enzymy trawienne insulinę i glukagon, które regulują poziom cukru we krwi. Glukagon wydzielany jest między posiłkami, kiedy glukoza nie jest dostarczana zewnętrz, musi być uwolniona z „magazynu”, którym jest wątroba, poprzez rozkład glikogenu. Jeśli glukoza jest w nadmiarze, to ponownie działa insulina, która powoduje przemianę glukozy w glikogen i w ten sposób przechowanie jej w wątrobie.