Wchłanianie produktów zachodzi głównie w jelitach. Proces ten odbywa się poprzez komórki nabłonka jelitowego, które posiadają liczne mikrokosmki, zwiększając powierzchnię wchłaniania. Składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały, przechodzą przez ścianę jelitową do krwiobiegu lub limfy.
§ Polisacharydy, będące głównym źródłem energii, są rozkładane na monosacharydy, takie jak glukoza, fruktoza i galaktoza. Te monosacharydy są wchłaniane przez nabłonek jelitowy za pomocą nośników transportowych (transport aktywny) i przechodzą do krwiobiegu (transport bierny), gdzie mogą być wykorzystywane przez komórki do produkcji energii.
§ Białka są trawione na aminokwasy, które są wchłaniane tak jak monosacharydy. Następnie aminokwasy trafiają do krwiobiegu, gdzie są transportowane do komórek organizmu i wykorzystywane m.in. do budowy i naprawy tkanek.
§ Glicerol i kwasy tłuszczowe są wchłaniane do nabłonka jelitowego na drodze dyfuzji, a następnie w siateczce śródplazmatycznej są resyntezowane do triglicerydów i otaczane hydrofilową otoczką w aparacie Golgiego. W ten sposób tworzone są chylomikrony, które przechodzą do przestrzeni zewnątrzkomórkowej (do limfy) na drodze egzocytozy.