Dzięki dużej powierzchni wchłaniania, obecności kosmków jelitowych, gruczołów jelitowych produkujących enzymy trawienne, naczyń limfatycznych, jelito cienkie jest odpowiednio przystosowane do maksymalnego wchłaniania składników odżywczych.
Jelito cienkie ma bardzo dużą powierzchnię wewnętrzną dzięki swojej wyjątkowej strukturze. Występują w nim liczne kosmki jelitowe, które są pokryte mikrokosmkami. Te struktury zwiększają powierzchnię dostępną do wchłaniania składników odżywczych, co umożliwia bardziej efektywne przyswajanie substancji odżywczych. Gruczoły wytwarzają enzymy trawienne, które pomagają w rozkładzie pokarmu na mniejsze cząsteczki, ułatwiając wchłanianie składników odżywczych. Jelito cienkie zawiera liczne naczynia limfatyczne, zwane naczyniami chłonnymi. Odgrywają one ważną rolę we wchłanianiu tłuszczów, które są przekształcane w chylomikrony i transportowane do krwiobiegu.