Niektóre tłuszcze są trawione już w jamie ustnej i żołądku ze względu na obecność lipazy ślinowej i lipazy żołądkowej, które są enzymami trawiącymi tłuszcze naturalnie zemulgowane. Inne tłuszcze są trawione dopiero w jelicie cienkim, gdzie występuje lipaza trzustkowa, zemulgowane przez żółć wytworzoną przez wątrobę.
Lipaza jest enzymem odpowiedzialnym za trawienie tłuszczów. Lipaza ślinowa i lipaza żołądkowa są obecne w jamie ustnej i żołądku, odpowiednio, i rozkładają tłuszcze – które są naturalnie zemulgowane – na mniejsze cząsteczki (glicerol i kwasy tłuszczowe). Jednak ich działanie jest ograniczone, a większość trawienia tłuszczów zachodzi w jelicie cienkim dzięki lipazie trzustkowej, która jest produkowana przez trzustkę i uwalniana do jelita cienkiego. Lipaza trzustkowa jest bardziej skuteczna w rozkładzie tłuszczów, dlatego większość tłuszczów jest trawiona dopiero tam.