Obecność tłuszczów w diecie człowieka jest niezbędna, ponieważ dostarczają one energię, transportują rozpuszczalne w nich witaminy (A, D3, E, K), izolują termicznie ciało, ochraniają narządy i stanowią ważny budulec błon komórkowych.
Tłuszcze są jednym z głównych źródeł energii w diecie człowieka i mogą być używane w przypadku niedoboru pokarmu lub intensywnego wysiłku fizycznego. Niektóre witaminy, takie jak witaminy A, D3, E i K, są rozpuszczalne w tłuszczach – możliwe jest ich wchłanianie z przewodu pokarmowego i ich dystrybucja w organizmie.Tłuszcze odgrywają rolę izolatora termicznego, pomagając w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała. Są również istotne jako warstwa ochronna dla narządów wewnętrznych, chroniąc je przed urazami i wstrząsami. Również są elementem strukturalnym błon komórkowych – utrzymują ich integralność i elastyczność.