| 1. | Wartości odchylenia standardowego wskazują, że pomiary zawartości błonnika całkowitej były do siebie najbardziej zbliżone w przypadku surowej kapusty białej. | P |
| 2. | Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, spożywanie kapusty gotowanej na parze jest korzystniejsze niż spożywanie kapusty gotowanej na wodzie. | F |
| 3. | W kapuście czerwonej obróbka cieplna bardziej wpływa na zawartość błonnika rozpuszczalnego niż na zawartość błonnika nierozpuszczalnego. | P |
1. Patrząc na wartości zawartości błonnika całkowitego dla różnych rodzajów kapusty, można stwierdzić, że w przypadku kapusty białej są one najbardziej dokładne, to znaczy mają najmniejsze odchylenia standardowe. Dla upewnienia się możesz policzyć współczynnik zmienności (CV), który jest stosunkiem odchylenia standardowego do średniej. Im mniejsze CV, tym pomiar jest dokładniejszy.
2. Patrząc na wartości zawartości błonnika całkowitego dla różnych rodzajów kapusty, można stwierdzić, że dla każdego rodzaju wartości błonnika kapust gotowanych w wodzie są większe od wartości błonnika kapust gotowanych na parze.
3. Patrząc na wartości zawartości błonnika dla kapusty czerwonej, można stwierdzić, że w porównaniu do błonnika z kapusty surowej największą zmianę obserwuje się dla błonnika rozpuszczalnego.