Białka pełnowartościowe od niepełnowartościowych różnią się między sobą składem aminokwasowym. Białka pełnowartościowe mają w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy do prawidłowego funkcjonowania organizmu – białka niepełnowartościowe nie mają lub mają ich o wiele mniej. Białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe różnią się pochodzeniem, zazwyczaj te pierwsze występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, a te drugie – roślinnego.
§ Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach dla organizmu człowieka. Oznacza to, że dostarczają pełnego spektrum aminokwasów, które organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować i musi je otrzymać z pożywienia.
§ Białka niepełnowartościowe natomiast zawierają niższą lub niekompletną zawartość niezbędnych aminokwasów.
§ Białka pełnowartościowe często pochodzą z produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jaja i nabiał). Produkty te zazwyczaj zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach.
§ Z kolei białka niepełnowartościowe są bardziej powszechne w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak rośliny strączkowe (soczewica, fasola), zboża czy orzechy.