| SUBSTANCJE WYDZIELANE PRZEZ: | |||
| ŚLINIANKI | TRZUSTKĘ | WĄTROBĘ | |
| RODZAJ SUBSTANCJI | amylaza ślinowa i lipaza ślinowa w ślinie | enzymy trawienne (lipaza trzustkowa, proteazy, amylaza) i wodorowęglan sodu w soku trzustkowym | kwasy żółciowe w żółci |
| FUNKCJE | rozpoczęcie trawienia skrobi i tłuszczy występujących w postaci naturalnej emulsji | trawienie wszystkich rodzajów związków organicznych – skrobi, białek, zemulgowane tłuszcze,produkcja i wydzielanie hormonów regulujących poziom cukru we krwi,zmienienie odczynu treści pokarmowej z kwasowego na zasadowy | emulgowanie i trawienie tłuszczów,magazynowanie lub rozkład glikogenu,magazynowanie niektórych witamin i pierwiastków,przemiana amoniaku w moczniki neutralizacja toksycznych związków |
§ Ślinianki wydzielają ślinę, która nawilża pokarm, ułatwia połykanie i zawiera amylazę ślinową, enzym odpowiedzialny za wstępne trawienie skrobi.
§ Trzustka produkuje sok trzustkowy, który zawiera enzymy trawienne (lipazy, proteazy, amylaza), umożliwiające trawienie składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany. Również dzięki wytworzonemu wodorowęglanowi sodu odczyn treści pokarmowej staje się bardziej zasadowy.
§ Wątroba wydziela żółć, która jest przechowywana w pęcherzyku żółciowym i jest uwalniana do dwunastnicy. Żółć zawiera kwas żółciowy, który jest istotny dla emulgowania tłuszczów i ułatwienia ich trawienia oraz wchłaniania substancji odżywczych.
W ten sposób, ślinianki, trzustka i wątroba pełnią kluczową funkcję w procesie trawienia, dostarczając substancje i enzymy potrzebne do rozkładu składników odżywczych w pokarmie i przyswajania ich przez organizm.