Salmonelloza, grzybica, toksoplazmoza, czerwona pełzakowata
Salmonellozą można zarazić się przez zjedzenie produktów zakażonych pałeczkami salmonelli. Objawy tej choroby to bóle brzucha, wymioty, biegunki, gorączka. Aby uchronić się przed zakażeniem należy spożywać jedynie żywność pochodzącą z miejsc, w których przestrzegane są zasady higieny.
Głównymi miejscami, w których można zarazić się grzybicą są baseny, łaźnie i sauny. Objawami tej choroby są zaczerwienienie, świąd, pieczenie, suchość i łuszczenie się skóry, a także zmiana zabarwienia paznokci objętych grzybicą. Aby uchronić się przed chorobą należy korzystać wyłącznie z własnego obuwia, nie chodzić boso na basenie I zachowywać higienę osobistą.
Zarażenie toksoplazmozą następuje poprzez spożycie żywności zanieczyszczonej odchodami chorych zwierząt lub ich mięsa. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ może powodować poważne uszkodzenia płodu. Profilaktyka toksoplazmozy obejmuje higienę w kontaktach ze zwierzętami oraz spożywanie żywności z pewnych źródeł.
Czerwonką pełzakowatą można zarazić się przez spożycie wody lub owoców zakażonych pełzakiem czerwonki. Objawami tej choroby są gorączka i ostra biegunka, A także krwawienia z układu pokarmowego. Aby uchronić się przed zakażeniem należy zachowywać podstawowe zasady higieny i pić wyłącznie wodę pochodzącą ze sprawdzonych źródeł.