Strzępki grzybów glebowych mogą wnikać do wnętrza korzeni roślin. − Rośliny łatwiej pobierają wodę i sole mineralne z gleby.
Grzyby mogą prowadzić fermentację alkoholową, wytwarzając dwutlenek węgla. − Ciasto z dodatkiem drożdży lepiej wyrasta.
Niektóre grzyby są zdolne do symbiozy z jednokomórkowymi organizmami samożywnymi. − Porosty nie potrzebują do życia martwej materii organicznej.
Wiele grzybów to pasożyty ludzi i zwierząt. − Na wilgotnej, zaniedbanej skórze może rozwinąć się grzybica.
Grzyby odgrywają bardzo ważną rolę w przyrodzie i w życiu człowieka. Ich strzępki powiązane są z korzeniami drzew poprzez mikoryzę, która jest zależnością korzystną dla obu organizmów.
Poprzez związek z mikroskopijnymi glanami, tworzą nowe organizmy, jakimi są porosty.
Drożdże są szeroko wykorzystywane przez człowieka w piekarnictwie, browarnictwie i winnictwie.
Grzyby mają też negatywny wpływ na inne organizmy, ponieważ mogą wywoływać ich choroby.