W tym zadaniu musisz uzupełnić schemat doświadczenia, wpisując nazwy składników mieszanin, oraz dopasuj do nich odpowiednie metody rozdzielania.
Rozwiązanie
1. woda z octem,
2.woda z oliwą,
3. opiłki żelaza ze sproszkowaną siarką.
Metody rozdzielania:
1. destylacja,
2. użycie rozdzielacza,
3. użycie magnesu.
Wyjaśnienie
METODY ROZDZIELANIA MIESZANIN NIEJEDNORODNYCH
Sączenie (filtracja)- oddzielanie substancji stałej od cieczy przy użyciu filtra (np. bibuły filtracyjnej), np. oddzielanie piasku od wody.
Sedymentacja- osadzanie się ciała stałego na dnie naczynia pod wpływem grawitacji, np. opadanie piasku w wodzie.
Dekantacja- zlewanie cieczy znad osadu, po sedymentacji, np. oddzielanie wody od mułu.
Rozdzielanie za pomocą rozdzielacza (rozpuszczalność)- oddzielanie dwóch niemieszających się cieczy (np. oleju i wody) przy pomocy rozdzielacza cieczy.
Wirowanie- oddzielanie składników mieszaniny pod wpływem siły odśrodkowej (przyspiesza sedymentację), np. oddzielanie krwinek od osocza krwi.
Magnetyczne rozdzielanie- użycie magnesu do oddzielenia substancji magnetycznych od niemagnetycznych.
METODY ROZDZIELANIA MIESZANIN JEDNORODNYCH
Destylacja- rozdzielanie składników cieczy na podstawie różnych temperatur wrzenia, np. oddzielanie alkoholu od wody.
Krystalizacja- wyodrębnianie substancji stałej z roztworu poprzez wytrącanie się kryształów podczas odparowywania rozpuszczalnika, np. uzyskiwanie soli z roztworu solanki.
Odparowanie- usuwanie cieczy przez jej odparowanie, pozostaje substancja stała, np. oddzielanie soli kuchennej z wody.
Chromatografia- rozdzielanie składników mieszaniny na podstawie ich różnego powinowactwa do fazy ruchomej i stacjonarnej, np. analiza barwników w tuszu.
Ekstrakcja- wyodrębnianie jednego lub kilku składników mieszaniny za pomocą odpowiedniego rozpuszczalnika, np. parzenie herbaty – kofeina rozpuszcza się w wodzie.