B. Zawartość zlewki zmieni zabarwienie na niebieskofioletowe, a przy nadmiarze NaOH – na zielone.
Wywar z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem kwasowo-zasadowym, co oznacza, że ma zdolność zmiany swojej barwy w zależności od odczynu roztworu. Na początku, w roztworze kwasu solnego HCl miał on zabarwienie czerwone – w kwasach jest czerwony. W miarę dodawania roztworu wodorotlenku sodu NaOH zachodziła reakcja zobojętniania – kwas solny HCl reagował z zasadą sodową NaOH dając jako produkty sól NaCl (chlorek sodu) oraz wodę H2O. Reakcja ta przedstawia się następująco:
HCl + NaOH → NaCl + H2O
Podczas dodawania roztworu wodorotlenku sodu NaOH do roztworu kwasu solnego HCl w pewnym momencie cały ten kwas przereagował, a roztwór przyjął odczyn obojętny. W środowisku obojętnym wywar z czerwonej kapusty przyjmuje zabarwienie niebieskofioletowe i takie też przyjmie w tym przypadku. W miarę dalszego dodawania wodorotlenku sodu NaOH do tego roztworu będzie go tam coraz więcej (cały kwas chlorowodorowy HCl już przereagował!) i przyjmie on odczyn zasadowy. W roztworze o takim odczynie wywar z czerwonej kapusty przyjmuje barwę zieloną. Podsumowując, poprawną odpowiedzią jest więc w takim razie odpowiedź B — Zawartość zlewki zmieni zabarwienie na niebieskofioletowe, a przy nadmiarze NaOH —na zielone.