Towary przywożone do Polski to: wino francuskie i hiszpańskie, jedwab, oliwa, cytryny, konfitury i inne płody hiszpańskie, portugalskie przyprawy korzenne – anyż, goździki, wanilia, szafran, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa – cyna i sukno angielskie.
Towary wywożone z Polski to: pszenica, żyto i inne zboża, len, konopie, wosk, miód, drewno do budowy, solona wołowina.
Do Polski przywożono towary, których nie można było dostać na co dzień – „i wtedy zawija do portu przeszło 400 okrętów naładowanych winem francuskim i hiszpańskim, jedwabiem, oliwą, cytrynami, konfiturami i innymi płodami hiszpańskimi, korzeniami portugalskimi, cyną i suknem angielskim”. Z Polski wywożono najcenniejsze i najlepsze towary dostępne w naszym kraju, z których można było czerpać największe zyski – „magazyny pełne pszenicy, żyta i innego zboża, lnu, konopi, wosku, miodu, drzewa do budowy, solonej wołowiny i innych drobniejszych rzeczy, którymi kupcy swoje okręty na powrót ładują”.