Licząca sobie ponad 4000 lat historia czekolady ma swój początek w starożytnej Mezoameryce, czyli na obecnym terytorium Meksyku. To tam odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Olmekowie, przedstawiciele jednej z najstarszych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej, jako pierwsi poznali tajniki przyrządzania czekolady z kakao. Czekoladę pili podczas ceremonii lub stosowali ją w charakterze lekarstwa. W późniejszych wiekach Majowie uważali czekoladę za napój bogów. Do wytwarzania tego świętego naparu używali prażonych i ucieranych ziaren kakaowych zmieszanych z papryczką chili, wodą i skrobią kukurydzianą. Majowie przelewali tę miksturę z naczynia do naczynia, uzyskując w efekcie gęsty, pokryty pianką napój zwany „xocolatl”, czyli gorzka woda.
W tekście jest 26 rzeczowników.
Rzeczowniki żywotne: Olmekowie, Majowie, przedstawiciel, cywilizacja
Rzeczowniki nieżywotne: lata, historia, czekolada, początek, Mezoameryka, terytorium, Meksyk, krzew, Ameryka, tajniki, kakao, ceremonia, charakter, lenistwo, wiek, napar, ziarno, papryka, woda, skrobia, mikstura, naczynie
Rzeczowniki żywotne opisują osoby, zwierzęta, rośliny oraz inne ’’żyjące’’ istoty. Do osobowych zaliczamy ludzi, stąd ich nazwa. Natomiast te nieżywotne i nieosobowe opisują wszystkie pozostałe rzeczowniki, niebędące ’’żywe’’.