czekolada:
tłuszcz 37 g na 100 g à 37% à tłuszcz
100% - 37% - 53% - 4% = 6% à woda
krówki:
128 g na 200 g à 64 g na 100 g à 64% à cukier
100% - 64% - 17% - 6% = 13% à tłuszcz
irysy:
9 g na 50 g à 18 g na 100 g à 18% à woda
100% - 18% - 17% - 6% = 59% à cukier
Na całym diagramie musisz rozpisać w sumie 100% dla różnych obszarów. W każdym ze zdań masz podany element, który mieści się w danej ilości produktu. Zapisz ułamek, którego licznikiem jest waga danego elementu, a mianownikiem waga całego produktu i pomnóż wynik przez 100%. Następnie od 100% odejmij wyliczony wynik oraz procenty, które już są zamieszczone na diagramie. Jako wynik otrzymasz procent, jaki powinieneś wpisać w ostatnią pustą część wykresu.