Karta pracy
Temat doświadczenia: Wpływ soli na wydrążonego w środku świeżego ziemniaka.
Potrzebne materiały: dwa ziemniaki, sól, woda, talerzyki.
Przebieg doświadczenia:
Najpierw należy w obu ziemniakach wydrążyć głęboki otwór. Następnie położyć je na osobnych talerzykach zagłębieniami do góry. Następnie do jednego ziemniaka nasypać łyżeczkę soli kuchennej. Do drugiego ziemniaka należy wlać czystą wodę. Na koniec oba talerzyki należy postawić na parapecie okiennym i pozostawić na jedną godzinę.
Obserwacje:
Ziemniak w próbie badawczej jest biały. Nie zmienia swojego pierwotnego koloru, zwiększył się poziom wody w zagłębieniu.
Ziemniak w próbie kontrolnej: zmniejszył się poziom wody w zagłębieniu.
Wynik doświadczenia:
Ziemniak w próbie kontrolnej wchłonął część wody, a w próbie badawczej nie wchłonął wody.
Wniosek:
Ziemniak pod wpływem soli oddaje wodę – woda wypływa na zewnątrz, a sam ziemniak staje się miękki.
Próba kontrola – nie ingerujemy w badany przez nas obiekt.
Próba badawcza – obiekt jest poddawany działaniu wybranego przez nas czynnika.
Doświadczenie jest przeprowadzane w kontrolowanych przez nas warunkach. Wywołujemy dane zjawisko, które nas interesuje. Doświadczenie należy wcześniej zaplanować, przygotować potrzebne materiały, starannie wykonać oraz zapisać ustalone wnioski.
Próba kontrolna jest porównywana z próbą badawczą.