Wniosek: Mój ślad wodny jest niski, ponieważ staram się nie marnować wody. Należę do grupy, która najoszczędniej korzysta z wody i nie obciążam przyrody. Mój ślad wodny to 2243l/dzień.
Sposoby na oszczędzanie wody:
· zakręcanie kranu, kiedy myje się zęby,
· korzystanie ze zmywarek w trybie eco,
· branie szybkich pryszniców, a nie długich kąpieli,
· mniejsze spożycie mięsa ogranicza ślad wodny,
· należy zawsze dokręcać krany,
· zawsze wstawiaj pralkę pełną ubrań,
· naprawiaj wadliwe instalacje wodne,
· odzyskuj wodę (deszczówka).
Styl życia i kupowane produkty wpływają na wielkość śladu węglowego. Do produkcji wielu artykułów spożywczych potrzebne są duże ilości wody.
Plan redukcji śladu wodnego:
· zmywanie naczyń w mniejszej ilości wody,
· ograniczenie spożywania produktów, do których produkcji potrzebne są duże ilości wody,
· skrócenie czasu brania prysznica, chociażby o 3 minuty.
Wniosek po zastosowaniu planu redukcji śladu wodnego: Wprowadzając plan redukcji zużycia wody, ślad wodny zmalał jeszcze bardziej, w porównaniu do poprzedniego pomiaru.
Zamierz kontynuować plan redukcji śladu wodnego, oprócz tego, że będzie to sprzyjać środowisku to również mojemu portfelowi.
Argumenty za redukcją śladu wodnego:
· mniejsze zużycie wody powoduje, że rachunki za nią za niższe,
· oszczędzanie wody przyczynia się do wydłużenia życia jezior, a także rzek, które gwarantują prawidłowe funkcjonowanie wielu ekosystemów,
· ograniczenie zużycia wody pozwoli nam na dłuższe wykorzystanie tego zasobu.
Największy ślad wodny pozostawiają produkty mięsne, a także pochodzenia zwierzęcego. Produkcja 1 kg wołowiny potrzebuje nawet 15 000 l wody, 1 kg wieprzowiny to 6 000 l wody, a 1 kg sera wymaga ok. 3 200 l wody.