Przygotowanie wywaru z czerwonej kapusty:
Kilka liści z czerwonej kapusty
Duży słoik – 1 l
6 szklanych pojemników
6 substancji, których odczyn będziesz badał
Pokrój liście, wrzuć do słoika, alej wrzątkiem i zostaw na kilka godzin, odlej klarowną ciecz do innego pojemnika.
Wlej do 6 pojemników taką sama ilość wywaru z czerwonej kapusty, wrzuć substancje, które będziesz badać, czekaj i obserwuj, co się zmieniło.
Można dodać: ocet, sok z cytryny, szare mydło, płyn do mycia naczyń, proszek do prania, wodę destylowaną.
pH < 7 odczyn kwasowy − pod wpływem dodania kwasku cytrynowego lub octu zmieni zabarwienie na czerwone.
pH = 7 odczyn obojętny − ma kolor fioletowy.
pH > 7 odczyn zasadowy – pod wpływem dodania sody oczyszczonej zmieni zabarwienie na zielone lub żółte.
Należy obejrzeć film, przygotować wywar z czerwonej kapusty w domu, a następnie dodawać różne składniki o innych pH. Obserwować, jak zmienia się kolor i na tej podstawie określić zabarwienie dla każdego odczynu.