Oblicz, jaki procent zalewy octowej stanowi cukier, sól kuchenna i kwas octowy.
VH2O=2l=2dm³=2000cm³dH2O=1gcm³mH2O=dH2O⋅VH2O=1gcm³⋅2000cm³=2000gVoctu=200cm³doctu=1gcm³moctu=doctu⋅Voctu=1gcm³⋅200cm³=200gCpoctu=10%ztegowynika,żemasasubstancji20gmCH3COOH=20gmcukru=2⋅15,0g=30gmsolikuchennej=25,0gmzalewyoctowej=mH2O+moctu+mcukru+msolikuchennej=2000g+200g+30g+25g=2255g%cukier=mcukrumzalewyoctowej⋅100%=30g2255g⋅100%=1,3%%kwasoctowy=moctumzalewyoctowej⋅100%=20g2255g⋅100%=0,9%%sólkuchenna=msolikuchennejmzalewyoctowej⋅100%=25g2255g⋅100%=1,1%
Wypisz dane z zadania i oblicz masę wody ze wzoru na gęstość.
VH2O=2l=2dm³=2000cm³dH2O=1gcm³mH2O=dH2O⋅VH2O=1gcm³⋅2000cm³=2000g
Wypisz dane z zadania i oblicz masę octu ze wzoru na gęstość.
Voctu=200cm³doctu=1gcm³moctu=doctu⋅Voctu=1gcm³⋅200cm³=200gCpoctu=10%ztegowynika,żemasasubstancji20gmCH3COOH=20g
Dane wypisz z zadania.
mcukru=2⋅15,0g=30gmsolikuchennej=25,0g
Oblicz masę roztworu.
mzalewyoctowej=mH2O+moctu+mcukru+msolikuchennej=2000g+200g+30g+25g=2255g
Następnie procent zawartości każdej substancji.
%cukier=mcukrumzalewyoctowej⋅100%=30g2255g⋅100%=1,3%%kwasoctowy=moctumzalewyoctowej⋅100%=20g2255g⋅100%=0,9%%sólkuchenna=msolikuchennejmzalewyoctowej⋅100%=25g2255g⋅100%=1,1%
Ćwiczenie 1.
Ćwiczenie 2.
Ćwiczenie 3.
Ćwiczenie 4.
Ćwiczenie 5.
Ćwiczenie 6.
Ćwiczenie 7.
Ćwiczenie 8.
Ćwiczenie 9.
Ćwiczenie 10.
Ćwiczenie 11.
Ćwiczenie 12.
Ćwiczenie 13.
Ćwiczenie 14.