Ciasto jogurtowo-truskawkowe z pierzynką z karmelu
a) Biszkopt
Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka z 6 jaj ubij na sztywno, następnie dodawaj po 1 łyżce cukru (razem 1 szklankę), cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując, dodawaj stopniowo wszystkie pozostałe żółtka. Całość ubijaj jeszcze przez 5-10 minut, aż piana będzie puszysta.Dodawaj przesianą mąkę pszenną (2 szklanki) razem z mąką ziemniaczaną (0,5 szklanki), za każdym razem miksuj krótko na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj 15 minut, by je przestudzić. Pokrój ciasto na 3 krążki.
Na zielono:
– dodawaj po 1 łyżce cukru,
– miksując, dodawaj stopniowo wszystkie pozostałe żółtka
– Dodawaj przesianą mąkę pszenną (2 szklanki) razem z mąką ziemniaczaną (0,5 szklanki)
– Piecz przez około 40 minut.
Na niebiesko:
– Piekarnik nagrzej do 180°C.
– Białka z 6 jaj ubij na sztywno
– Całość ubijaj jeszcze przez 5-10 minut, aż piana będzie puszysta
– miksuj krótko na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę
– Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj 15 minut, by je przestudzić
– Pokrój ciasto na 3 krążki.
b) Masa jogurtowo-truskawkowa
Zmiksuj 250 g świeżych truskawek i pół szklanki cukru. Zagotuj jedną szklankę wody,rozpuść w gorącej wodzie 2 łyżeczki żelatyny. Następnie połącz koktajl z truskawek z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź całość. Jogurt dokładnie zmiksuj z ostudzoną galaretką. Gęstniejącą masę wylej na biszkopt. Truskawki umyj i odsącz na sitku, wyłóż na masę jogurtową.
Na zielono:
– Zmiksuj 250 g świeżych truskawek i pół szklanki cukru.
– rozpuść w gorącej wodzie 2 łyżeczki żelatyny.
– połącz koktajl z truskawek z rozpuszczoną żelatyną.
– Jogurt dokładnie zmiksuj z ostudzoną galaretką.
Na niebiesko:
– Zagotuj jedną szklankę wody,
– Ostudź całość.
– Gęstniejącą masę wylej na biszkopt.
– Truskawki umyj i odsącz na sitku, wyłóż na masę jogurtową.
c) Karmel
Do garnka wsyp dowolną ilość cukru – tyle, ile karmelu będziesz potrzebował. Ogrzewaj naczynie na średniej wielkości płomieniu. Gdy cały cukier się stopi, włóż naczynie z karmelem do zimnej wody, aby zatrzymać proces karmelizacji. Do gotowego karmelu możesz dodać dla smaku łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny. Truskawki polej płynnym karmelem. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce.
Na zielono:
– Gdy cały cukier się stopi, włóż naczynie z karmelem do zimnej wody, aby zatrzymać proces karmelizacji.
– Do gotowego karmelu możesz dodać dla smaku łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny.
Na niebiesko:
– Ogrzewaj naczynie na średniej wielkości płomieniu.
– Truskawki polej płynnym karmelem.
– Ciasto trzeba schłodzić w lodówce.
Zjawisko fizyczne – w jego wyniku nie powstają nowe substancje o innych/odmiennych właściwościach.
Zjawisko chemiczne – w jego wyniku powstają nowe substancje o innych/odmiennych właściwościach.