W tym zadaniu musisz obliczyć, jakie jest stężenie procentowe cukru w syropie przyrządzonym z 0,4 dm3 wody i 0,4 kg cukru.
ms = 0,4 kg
mrozp. = 0,4 dm3 = 0,4 kg
cp=msms+mrozp.∗100%cp=0,4kg0,4kg+0,4kg∗100%=50%
Stężenie procentowe cukru w syropie stosowanym do przygotowania kompotu wynosi 50%.
Wyjaśnienie:
Cp – stężenie procentowe
ms – masa substancji rozpuszczonej
mrozp. – masa rozpuszczalnika
1 dm3 wody = 1 kg
Ćwiczenie 1.
Ćwiczenie 2.
Ćwiczenie 3.
Ćwiczenie 4.
Zadanie 5
Pytanie 6.
Ćwiczenie 5.
Ćwiczenie 6.
Pytanie 1.
Zadanie 5.
Zadanie 6.
Zadanie 3.
Zadanie 4.
Zadanie 7.
Zadanie 8.
Zadanie 9.
Zadanie 10.