Instrukcja doświadczenia:
Do trzech szklanek nalej taką samą objętość wody o takiej samej temperaturze. Do pierwszej wsyp pół łyżeczki cukru pudru, do drugiej pół łyżeczki cukru kryształu, a do trzeciej wrzuć kostkę cukru. Nie mieszaj zawartości szklanek!
Obserwacje:
Najszybciej rozpuścił się cukier puder, następnie cukier kryształ, a na końcu cukier w kostce.
Wnioski:
Rozdrobnienie substancji ma wpływ na szybkość rozpuszczania- im substancja bardziej rozdrobniona, tym rozpuszcza się szybciej.
Pisząc instrukcję, pamiętaj, że ważne jest, aby ilość wody i substancji rozpuszczanej była taka sama w każdej szklance. W doświadczeniu najlepiej wykorzystać ciepłą wodę, ponieważ wtedy cukier rozpuści się szybciej. Pamiętaj, aby nie mieszać zawartości szklanek przez wzgląd na fakt, iż mieszanie jest jednym z czynników wpływających na szybkość rozpuszczania substancji i mogłoby doprowadzić do błędnej interpretacji wyników.