Obserwacje:
1. Masło rozpuściło się, tłuszcz pływał po powierzchni wody.
2. Proszek do pieczenia się rozpuścił, a woda stała się biaława i mętna.
3. Po dodaniu kwasku cytrynowego, woda spieniła się.
Wnioski:
1. Tłuszcz ma gęstość mniejszą od gęstości wody, dlatego unosi się na jej powierzchni po rozpuszczeniu w niej masła.
2. Proszek do pieczenia jest substancją dobrze rozpuszczającą się w wodzie.
3. Kwasek cytrynowy jest substancją dobrze rozpuszczającą się w wodzie.
Wniosek ogólny: Spośród analizowanych substancji kwasek cytrynowy i proszek do pieczenia dobrze rozpuszczają się w wodzie, natomiast tłuszcz nie rozpuszcza się w niej.
Obserwacje to to, co widzisz, wnioski to to, co z tego wynika. Liczba mnoga w zadaniu może sugerować, aby napisać wnioski dla każdej z powyższych obserwacji- można jednak wysnuć jeden wniosek ogólny na ich podstawie.