Wyjaśnij, z jakiego powodu przelewanie gorącej herbaty z kubka do kubka powoduje szybsze stygnięcie herbaty
Podczas przelewania herbaty między dwoma kubkami zwiększa się powierzchnia kontaktu między napojem a powietrzem, dzięki czemu proces parowania powierzchniowego zachodzi szybciej. Dodatkowo dochodzi do konwekcji w tej cieczy, co sprzyja szybszemu jej ochładzaniu. Ponadto część ciepła jest pobierana przez chłodniejsze naczynia w wyniku przewodnictwa cieplnego.
Zadanie 4.
308Zadanie 10.
309Zadanie 11.
309Zadanie 23.
310Zadanie 25.
310Zadanie 7.
312Zadanie 8.
312Zadanie 13.
312Zadanie 17.
313Zadanie 27.
314Zadanie 30.
314Zadanie 31.
314Zadanie 32.
314Zadanie 1.
316Zadanie 2.
316Zadanie 7.
317Zadanie 10.
317Zadanie 13.
317Zadanie 14.
318Zadanie 22.
319Zadanie 23.
319Zadanie 27.
319Zadanie 29.
320Zadanie 33.
320Zadanie 14.
322Zadanie 7.
324Zadanie 17.
325Zadanie 27.
326Zadanie 28.
326