Zalety rybołówstwa morskiego i śródlądowego:
- dostarczanie pokarmu dla ludzi;
- duże możliwości, jeśli chodzi o zróżnicowanie gatunków łowionych organizmów wodnych.
Wady rybołówstwa morskiego i śródlądowego:
- ryzyko przełowienia prowadzącego do bardzo dużego zmniejszania się populacji organizmów wodnych;
- zanieczyszczanie wód paliwami;
- przy stosowaniu niewłaściwych metod połowu zanieczyszczane są wody, jak i również niszczone dno morskie.
Zalety akwakultury:
- prowadzi do zmniejszania udziału organizmów wodnych pochodzących z połowów;
- ma mniejszy zasięg terytorialny niż rybołówstwo, więc nie prowadzi do zaburzenia całych ekosystemów wód;
- zaspokaja stale rosnące zapotrzebowanie na ryby.
Wady akwakultury:
- zanieczyszczenie wód, głównie śródlądowych;
- mogą wystąpić wady genetyczne u hodowanych organizmów;
- zbyt intensywna akwakultura prowadzi do przekształcania strefy przybrzeżnej.
Rybołówstwo – połowy organizmów wodnych.
Akwakultura – chów i hodowla organizmów wodnych.