Wśród zbóż uprawianych w Polsce najczęściej na obszarze kraju wysiewa się pszenicę. Bardzo żyzne gleby, czarnoziemy, sprzyjają jej uprawie na Wyżynie Sandomierskiej oraz Lubelskiej. Ponadto terenami zasiewanymi pszenicą są: Żuławy Wiślane i Pojezierze Kujawskie, Nizina Wielkopolska oraz Śląska.
Pola, na których uprawia się żyto, często można znaleźć na obszarze Nizin Środkowopolskich oraz Pojezierzy. Dominują województwa: zachodniopomorskie, opolskie oraz lubuskie. Choć tak naprawdę uprawa tego zboża jest prowadzona na powierzchni całego kraju.
Pszenica, która potrzebuje żyznych gleb o odpowiedniej wilgotności, jest bardziej wymagająca w uprawie niż żyto, które rośnie również na glebach mało żyznych.
Produkcja rolnicza w Polsce w dużej mierze jest ukierunkowana na uprawę zbóż, które wykorzystuje się w różnych sektorach gospodarczych. Przeważająca część gruntów ornych (ponad 70%) jest wysiewana zbożami.