Skutki rozwoju rolnictwa uprzemysłowionego:
– zanieczyszczenie gleb i wód;
– zanieczyszczenie powietrza;
– chemizacja i mechanizacja produkcji (jest to zarówno pozytywny, jak i negatywny skutek, ponieważ pozwala to na wzrost wydajności produkcji, jednak przyczynia się również do wzrostu bezrobocia);
– rozwój gospodarstw wielkoobszarowych (jest to zarówno pozytywny i negatywny skutek, ponieważ pozwala na to na wzrost wydajności produkcji, jednak równocześnie przyczynia się do wyjałowienia gleb, rozprzestrzeniania się chorób roślin i zwierząt, a także do zmniejszania się bioróżnorodności);
– spadek cen produktów rolnych;
– regulacja stosunków wodnych (jest to zarówno pozytywny i negatywny skutek, ponieważ pozwala to na zagospodarowanie terenów, które wcześniej się do tego nie nadawały, jednak z drugiej strony wiąże się to również z wyjałowieniem gleb oraz ich wysuszaniem);
– zmniejszenie problemu głodu.
Skutki rozwoju rolnictwa ekologicznego:
– szybsze rozprzestrzenianie się chorób roślin i zwierząt gospodarskich;
– częste ataki szkodników;
– wysokie ceny produktów rolnych;
– niewielkie przekształcenia w tradycyjnym, wiejskim krajobrazie;
– niewielkie zanieczyszczenie środowiska naturalnego;
– wysoka jakość plonów.
Rolnictwo uprzemysłowione – ten typ rolnictwa cechuje stosowanie dużej ilości sztucznych nawozów, wykorzystywanie nowoczesnych technologii oraz wprowadzanie bardziej wydajnych odmian roślin uprawnych i ras zwierząt gospodarskich.
Rolnictwo ekologiczne – w tym typie rolnictwa produkty rolno-spożywcze produkuje się z wykorzystaniem naturalnych metod.