Aby rozwiązać to zadanie, skorzystaj z mapy zamieszczonej na stronie 201 w podręczniku, przydatna może okazać się również strona internetowa: https://geografia.gozych.edu.pl/gleby-w-polsce/.
W Polsce najczęściej występują:
- gleby brunatne i płowe – powstały w wyniku brunatnienia, czyli uwalnianiu związków żelaza i glinu. Uprawia się na nich m.in. buraki cukrowe, pszenicę oraz rzepak.
- gleby bielicowe – powstały w wyniku procesu bielicowania, czyli wymywania składników mineralnych w głąb profilu. Uprawia się na nich m.in. ziemniaki, żyto i owies.
- mady – powstały w dolinach i deltach rzecznych wskutek osadzania mułów, piasków i żwirów. Są to gleby żyzne, uprawia się na nich m.in. buraki cukrowe, pszenicę i rzepak.
Żyzność gleby jest to jej naturalna zdolność do dostarczania roślinom niezbędnych składników odżywczych, dzięki którym mogą się rozwijać.