1.MIĘSO – można je krótko przechować w lodówce, jeśli planujemy je szybko poddać obróbce termicznej. Jeśli nie zamierzamy go wykorzystać w najbliższym czasie, trzeba go zamrozić.
2.WARZYWA – należy je dokładnie umyć przed spożyciem. Można z nich przygotować marynatę lub je zamrozić.
3.JOGURT – należy go przechowywać w lodówce. Przed zakupem trzeba zwrócić uwagę na jego datę ważności.
4.RODZYNKI – należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, w miejscu suchym i zaciemnionym.
5.WĘDLINY – należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w papierze, który wchłania pleśń.
6.CUKIER – należy go przechowywać w miejscu z małą wilgotnością powietrza. Powinno być ono zaciemnione, o temperaturze nie niższej niż 12°C.
7.DŻEM – przed otwarciem można go przechowywać w szafce, natomiast po otwarciu w lodówce.
Aby uniknąć zepsucia produktów należy, je odpowiednio przechowywać. Zwróć uwagę na to, by myć produkty przed ich spożyciem, aby uniknąć zatrucia pokarmowego lub przeniknięcia do organizmu pasożytów.