Miażdżyca – E
Tasiemczyca – B
Otyłość – D
Malaria – A
Salmonella – C
Miażdżyca tętnic nazywana również arteriosklerozą jest chorobą przewlekłą, która na początkowym etapie nie daje żadnych charakterystycznych objawów. W bardziej zaawansowanym stadium mogą pojawiać się: zadyszka i zmęczenie po niewielkim wysiłku, bóle nóg oraz problemy z pamięcią. Przyczyną miażdżycy są uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych i odkładanie się w tych miejscach związków tłuszczu i wapnia, które tworzą tak zwane blaszki miażdżycowe. Powstałe w ten sposób złogi utrudniają przepływ krwi w naczyniach, co z czasem może prowadzić do niedotlenienia i niedokrwienia danych obszarów organizmu i powodować takie choroby jak: niedokrwienie serca, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu.
Do czynników sprzyjających miażdżycy zaliczamy:
W leczeniu zaawansowanej miażdżycy tętnic stosuje się angioplastykę, czyli zabieg polegający na poszerzaniu zwężonych tętnic za pomocą balonika i stentu.
Choroby pasożytnicze wywoływane są przez zarażenie takimi pasożytami jak: tasiemiec, glista ludzka, włosień kręty, czy owsik ludzki. Aby uniknąć zakażenia należy przestrzegać zasady higieny, poddawać obróbce termicznej pokarm przed spożyciem oraz prawidłowo przechowywać produkty spożywcze.
Otyłość jest to przewlekła choroba, która charakteryzuje się nadmiernym nagromadzeniem tłuszczu, który stanowi zagrożenie dla zdrowia. Ludzie otyli mają większe predyspozycje do zachorowania na cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, choroby serca, kamicę żółciową, a także choroby nowotworowe. Otyłość stwierdza się, gdy tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 25% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 30% u kobiet.
Malaria nazywana również zimnicą to choroba pasożytnicza, wywoływana przez pierwotniaki, którymi można się zarazić przez ukłucie komara. Malaria występuje w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Do jej pierwszych objawów zalicza się gorączkę z dreszczami, osłabienie organizmu oraz bóle głowy i mięśni. Są to objawy charakterystyczne dla innych chorób dlatego jej rozpoznanie nie jest łatwe.
Zatrucia pokarmowe – dochodzi do nich najczęściej poprzez spożycie pokarmu zakażonego bakteriami: salmonelli, gronkowca złocistego, laseczki jadu kiełbasianego lub wytwarzanymi przez nie toksynami. Aby uniknąć zatrucia należy przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, gotować pokarm przed spożyciem oraz prawidłowo przechowywać produkty spożywcze.