O ilości wolno krążącej we krwi glukozy decydują ośrodki głodu i sytości, które są elementami ośrodkowego układu nerwowego. Kiedy stężenie wolnej glukozy spada, następuje pobudzenie ośrodka głodu, który daje sygnał do trzustki by zaczęła wydzielać glukagon. Działanie tego hormonu powoduje uwolnienie glukozy z wątroby. Wzrost stężenia glukozy we krwi hamuje aktywność ośrodka głodu, a pobudza ośrodek sytości. Ośrodek sytości wysyła informację do trzustki, by ta zaczęła wydzielać insulinę. Hormon ten prowadzi do ponownego zmniejszenia poziomu wolnej glukozy we krwi i magazynowania jej w postaci glikogenu w wątrobie
Dostarczanie w spożywanym pokarmie za dużo glukozy do organizmu może doprowadzić do zaburzeń w ośrodkach głodu i sytości. Prowadzi to do poważnych komplikacji zdrowotnych, np. do wystąpienia cukrzycy typu II.