I. Wywar z czerwonej kapusty ma w wodzie barwę fioletową.
II. Sód i magnez reagują z wodą, a produkty tych rekcji zmieniają barwę wywaru z czerwonej kapusty na zielony.
III. Glin, krzem, fosfor i siarka nie reagują z wodą.
IV. Chlor w wyniku reakcji z wodą tworzy produkt zmieniający barwę wywaru z czerwonej kapusty na czerwony.
V. Produkt reakcji tlenku magnezu z wodą powoduje zmianę barwy wywaru z czerwonej kapusty na zielony.
VI. Tlenek glinu i tlenek krzemu (IV) nie reagują z wodą
VII. Tlenek fosforu (V) i tlenek siarki (IV) reagują z wodą i powodują zmianę barwy wywaru z czerwonej kapusty na czerwony.
VIII. Produkty reakcji niektórych metali i ich tlenków z wodą nazywamy wodorotlenkami.
IX. Produkty reakcji niektórych tlenków niemetali z wodą to kwasy.
X. Wraz ze wzrostem liczby atomowej pierwiastków trzeciego okresu aktywność chemiczna metali maleje, a niemetali rośnie.
Pamiętaj, że kolejne pierwiastki w tym samym okresie (z wyjątkiem pierwszego okresu) mają coraz słabsze właściwości metaliczne. Do rozwiązania zadania musisz wiedzieć, że z wodą reagują najbardziej aktywne metale oraz ich tlenki, a nie reagują niemetale (oprócz fluoru, chloru, bromu).