a) Roztwór właściwy
b) Zawiesina
c) Roztwór właściwy
d) Roztwór koloidalny
e) Zawiesina
· Roztwory właściwe- jednorodne mieszaniny, w których cząstki rozproszone to małe, pojedyncze cząsteczki, atomy bądź jony, albo są rozmiarów rzędu pojedynczych cząsteczek. Są one bardzo trwałe, a pozostawione na dłuższy czas nie ulegają rozdzieleniu. Średnica cząstek rozproszonych w tych roztworach sięga 10-9 m.
· Roztwory koloidalne- niejednorodne mieszaniny, w których cząstki rozproszone mają rozmiary większe niż w roztworach właściwych (10-9 do 5*10-7 m), ale mniejsze niż w zawiesinach. Można obserwować je pod mikroskopem.
· Zawiesiny- mieszaniny nietrwałe, w których cząstki rozproszone są zwykle widoczne gołym okiem (rozmiary powyżej 5*10-7 m). Jeśli cząstki mają gęstość większą niż układ rozpraszający, wówczas opadają na dno naczynia, a jeśli ich gęstość jest mniejsza- unoszą się w górę
· Efekt Tyndalla- charakterystyczne rozproszenie światła w postaci smugi przy przepuszczaniu wiązki światła przez ośrodek koloidalny.