I. Cząsteczki kwasów są zbudowane zawsze z atomów wodoru, tlenu i niemetalu. F
II. Wszystkie kwasy powstają w wyniku reakcji wody z tlenkiem niemetalu. F
III. Wartościowość reszty kwasowej jest równa liczbie atomów wodoru w cząsteczce kwasu. P
IV. Oranż metylowy w kwasach barwi się na żółto. F
V. Kwasy, zwłaszcza stężone, należy wlewać do wody, a nie odwrotnie. P
VI. Kwas siarkowy(VI) jest higroskopijny. P
VII. W wodzie cząsteczki kwasów ulegają dysocjacji elektrolitycznej. P
VIII. W roztworach kwasów wartość pH jest większa od 7. F
IX. W napojach gazowanych występuje kwas węglowy. P
X. Kwaśne opady dobrze wpływają na wzrost roślin. F
I. Cząsteczki kwasów mogą być zbudowane tylko z atomów wodoru oraz atomów niemetalu (bez atomów tlenu) – są to wtedy kwasy beztlenowe.
II. Nie wszystkie kwasy powstają w wyniku reakcji tlenku niemetalu z wodą, w ten sposób nie da się otrzymać kwasów beztlenowych. Otrzymuje się je, rozpuszczając odpowiedni gaz będący związkiem niemetalu z wodorem w wodzie, np. kwas chlorowodorowy otrzymuje się poprzez rozpuszczenie chlorowodoru w wodzie.
III. Wartościowość reszty kwasowej jest równa liczbie atomów wodoru znajdujących się w cząsteczce tego kwasu.
IV. Oranż metylowy barwi się w kwasach na czerwono, żółte zabarwienie ma w wodzie destylowanej.
V. Podczas rozcieńczania kwasów, należy je zawsze wlewać do wody, nigdy odwrotnie.
VI. Kwas siarkowy(VI) jest silnie higroskopijny – do tego stopnia, że powoduje zwęglanie substancji organicznych poprzez pochłanianie z nich wody.
VII. W wodzie kwasy ulegają dysocjacji elektrolitycznej, uwalniając kationy wodoru H+ oraz aniony reszt kwasowych.
VIII. Wartość pH roztworów kwasów jest mniejsza od 7.
IX. Napoje gazowane zawierają kwas węglowy, ponieważ nasycane są tlenkiem węgla(IV) CO2, który oczywiście reagując z wodą, tworzą kwas węglowy H2CO3.
X. Kwaśne opady nie wpływają dobrze na wzrost roślin, powodują ich obumieranie, uszkadzają je.