Probówka pierwsza – H2O + P4O10 – czerwona
Probówka druga – H2O + MgO – zielona
Probówka trzecia – H2O + SO2 – czerwona
Probówka czwarta – H2O+ K2O - zielona
Wywar z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem kwasowo-zasadowym. W kwasach przyjmuje zabarwienie czerwone, natomiast w zasadach zabarwienie zielone. W pierwszej probówce (H2O + P4O10) zaszła reakcja prowadząca do powstania kwasu fosforowego(V) H3PO4, w takim razie wywar z czerwonej kapusty przyjmie tu zabarwienie czerwone. W drugiej probówce zaszła reakcja pomiędzy tlenkiem magnezu MgOa wodą H2O, w wyniku której powstał wodorotlenek magnezu Mg(OH)2, który w wodzie jest słabo rozpuszczalny. Ta część, która uległa rozpuszczeniu dysocjuje z tego powodu, roztwór reakcyjny ma odczyn słabo zasadowy, a wywar z czerwonej kapusty przyjmie barwę zieloną. Reakcja, która zaszła w probówce trzeciej to reakcja pomiędzy tlenkiem siarki(IV) SO2 oraz wodą H2O, w jej wyniku powstał kwas siarkowy(IV) H2SO3 – wywar z czerwonej kapusty przyjmie tutaj barwę czerwoną. W probówce czwartej zaszła reakcja pomiędzy tlenkiem metalu aktywnego, tlenkiem potasu K2O oraz wodą H2O, w jej wyniku powstał wodorotlenek potasu KOH, zasada. W tej probówce wywar z czerwonej kapusty przyjmie więc barwę zieloną.