Zalety | Wady |
1. Poprawa jakości upraw. 4. Maksymalizacja wydajności upraw. 8. Zwiększenie liczby plonów przy jednoczesnym ograniczeniu obszaru upraw i kosztów. 9. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego. 11. Zwiększenie dochodów z eksportu przy jednoczesnym ograniczeniu rozprzestrzeniania się chorób. 13. Ograniczenie marnotrawienia upraw, ziemi, wody, czasu i innych zasobów (np. energii). | 2. Skażenie gleby, zgony zwierząt domowych i dzikich. 3. Utrata naturalnych antagonistów (szkodników), które poza działaniem szkodliwym pełnia w środowisku również funkcje ochronne przed innymi szkodnikami. 5. Wzrost odporności na pestycydy. 6. Spadek liczby pszczół miodnych i zapyleń. 7. Straty w sąsiednich uprawach. onej odpowiednie 10. Zanieczyszczenie wód gruntowych. 12. Utrata żyzności gleby spowodowana śmiercią lub uszkodzeniem mikroorganizmów glebowych. 14. Działanie immunotoksyczne na ludzi. |
Stosowanie pestycydów może mieć pozytywne aspekty. Natomiast należy zdawać sobie sprawę z negatywnych skutków takich działań.