Wyjaśnij, dlaczego zasolenie surowego mięsa w zimnej wodzie trwa kilka dni, a przy jego gotowaniu wystarczy kilkanaście minut.
Zwiększenie temperatury przyspiesza ruch cząsteczek, które rozprzestrzeniają się w mięsie.
Jest to proces dyfuzji.
Zadanie 3.1.
Zadanie 3.2.
Zadanie 3.3.
Zadanie 3.4.
Zadanie 3.5.
Zadanie 3.6.
Zadanie 3.7.
Zadanie 3.8.
Zadanie 3.9.
Zadanie 3.10.
Zadanie 3.11.
Zadanie 3.12.
Zadanie 3.13.
Zadanie 3.14.
Zadanie 3.15.
Zadanie 3.16.
Zadanie 3.17.
Zadanie 3.18.
Zadanie 3.19.
Zadanie 3.20.
Zadanie 3.21.
Zadanie 3.22.
Zadanie 3.23.
Zadanie 3.24.
Zadanie 3.25.
Zadanie 3.26.
Zadanie 3.27.
Zadanie 3.28.
Zadanie 3.29.
Zadanie 3.30.
Zadanie 3.31.
Zadanie 3.32.
Zadanie 3.33.
Zadanie 3.34.
Zadanie 3.35.
Zadanie 3.36.
Zadanie 3.37.
Zadanie 3.38.
Zadanie 3.39.
Zadanie 3.40.
Zadanie 3.41.
Zadanie 3.42.
Zadanie 3.43.
Zadanie 3.44.
Zadanie 3.45.
Zadanie 3.46.
Zadanie 3.47.
Zadanie 3.48.
Zadanie 3.49.
Zadanie 3.50.
Zadanie 3.51.
Zadanie 3.52.
Zadanie 3.53.
Zadanie 3.54.
Zadanie 3.55.
Zadanie 3.56.
Zadanie 3.57.
Zadanie 3.58.
Zadanie 3.59.
Zadanie 3.60.
Zadanie 3.61.
Zadanie 3.62.
Zadanie 3.63.
Zadanie 3.64.
Zadanie 3.65.
Zadanie 3.66.
Zadanie 3.67.
Zadanie 3.68.
Zadanie 3.69.
Zadanie 3.70.
Zadanie 3.71.