Marnowanie jedzenia jest bardzo niepokojącym zjawiskiem, patrząc z punktu widzenia społecznego. Wiele ludzi na świecie ma problem z niedożywieniem, nawet na ulicach w amerykańskich miastach widać masę bezdomnych, którzy mogliby wykorzystać tę żywność. Z punktu widzenia ekologii wcale nie jest lepiej – rozkładanie żywności emituje gazy cieplarniane, które zanieczyszczają środowisko. Jeżeli chodzi o punkt widzenia ekonomii, jest to marnowanie pieniędzy i ludzkiej pracy włożonej w produkcję. Aby, zwalczać ten problemem powinniśmy:
· kupować tyle, ile potrzebujemy;
· uświadamiać ludzi, ile złego wyrządza marnowanie żywności;
· obróbka żywności.
Marnowanie żywności jest coraz bardziej powszechnym zjawiskiem, które niesie wiele złego. Na świecie dużo ludzi dalej głoduje, a tu masa jedzenia się marnuje. Aby zapobiegać temu zjawisku, ludzie powinni być bardziej świadomi konsekwencji marnowania. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rocznie marnowane jest 1 mld 300 mln ton jedzenia, co przekłada się na 1/3 produkowanej żywności.